Trimass Datang Budak Comel
Randomly Laughing Because You Are Remembered Something Funny

07/08/2011

Macam Mana Tak Nak Tidur Dalam Kelas

dicoret oleh alinsha
Penyakit mudah tidur dan malas merupakan halangan utama bagi seorang pelajar untuk membaca dan belajar. Pelajar yang berjaya selalunya mengurangkan waktu tidurnya, dia tidak mengalah kepada rasa mengantuk dan malas.

Tips-tips yang boleh mengelakkan seseorang pelajar daripada penyakit tidur dan malas:

1: Jangan Tunduk Kepada Nafsu

Apabila sesorang itu mengantuk dan berasa malas, jangan turutkan perasaan itu, sebaliknya ubahlah ketempat lain atau lakukan aktiviti lain atau mandi atau berborak dengan kawan seketika,selepas itu dia akan cergas semula. Apabila kamu menuruti perasaan kamu untuk tidur maka ia akan menjadi kebiasaan kamu apabila kamu terasa untuk tidur kamu terus tidur. Ini akan merugikan kamu di dalam pembelajaran.

“ Barangsiapa menguasai nafsunya sekali, dia akan mengusai dirinya selama-lamanya”

2: Fikirkan Kamu Adalah Harapan Umat Dan Agama

Apabila kamu terasa mengatuk dan malas,kamu cuba fikirkan kamu adalah harapan agama dan umat. Cuba bayangkan betapa ruginya agama dan umat apabila kamu tidur. Sebagai seorang pelajar kamu harus sedar bahawa ramai dikalangan umat Islam tidur waktu pertengahan malam atau tidur sampai kesubuh,kalau yang berjaga pun, dia tidak membaca buku. Maka kalau kamu sebagai pelajar pun tidur, maka siapa yang mempertahankan agama dan umat ini,dalam masa yang sama agama dan umat akan lemah dan ketinggalan.

3: Membaca Buku-Buku Kisah Orang Berjaya

Di antara perkara-perkara yang membantu seseorang pelajar tidak mudah tidur dan malas ialah membaca buku-buku kisah orang yang berjaya. Pembacaan seperti ini penting untuk menanam minat dan semangat untuk mencapai kejayaan di dalam menuntut ilmu. Apabila sesorang pelajar selalu membaca buku-buku kehidupan ulama, dia akan mendapati bahawa kejayaan di dalam menuntut ilmu tidak akan dicapai dengan berehat sebaliknya ia dicapai dengan kepenatan.

Berkata seorang ulama:

“ Tidak akan merasai nikmat ilmu mereka yang tidak merasai kepenatan di dalam menuntut ilmu”.

Pelajar perlu bezakan di antara kejayaan di dalam peperiksaan dan kejayaan di dalam ilmu. Kejayaan di dalam peperiksaan mungkin kita boleh capai dengan sedikit usaha tetapi ilmu tidak mungkin dicapai melainkan dengan usaha sebab ilmu lautan yang perlu diredah. Dan kebiasaannya orang yang berenang dia merasai kepenatan.

4: Bergaul Dengan Orang-Orang Rajin

Di antara ubat yang paling mujararab sekali ialah kita bergaul dengan orang rajin, tidak membuang masa dengan perkara –perkara yang sia-sia. Selalu menjaga waktunya. Menunaikan kewajipan sebagai pelajar. Tidak menangguhkan kerja yang boleh disiapkan hari ini kepada hari esok kerana sikap suka menangguh kepada hari esok itu adalah sikap orang-orang lemah.

Kata ulama:

“Manusia seperti angin,kalau ia berada ditempat yang wangi,ia akan menjadi wangi,kalau ia berada ditempat yang busuk maka ia akan menjadi busuk”.

“ Duduklah dengan seseorang,kamu akan jadi sebangsa dengannya”.

Maka kita duduk dengan orang rajin insyallah kita akan menjadi rajin.

5: Berdoa

Inilah senjata kita yang paling ampuh dengan kita selalu meminta doa kepada Allah Taala agar dihindari penyakit malas dan mudah tidur bukan pada waktunya.
Bacalah doa yang Nabi صلى الله عليه وسلم ajar:


اللهم أني أعوذ بك من الهم والحزن، وأعوذ بك من العجز والكسل وأعوذ بك من غلبة الدين وقهر الرجال

Ulanglah doa ini berkali-kali agar kita menjadi muslim yang rajin dan cergas serta kuat. Orang mukmin yang kuat lebih disukai oleh Allah Taala daripada mukmin yang lemah.

Mudah-mudahan tulisan ini memberi manfaat kepada saya dan pembaca. Amin.

sumber : http://fauwazfadzil.blogspot.com/

0 00 Pengomen Terhebat:

Hyyeee :)

 

SI GADIS YANG BERBICARA :) Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting